hoop

25 december 2016

‘Hoop doet leven’, luidt het gezegde. Iemand die geen hoop meer heeft is hopeloos. Vertrouwen (geloof), hoop en liefde zijn de basis voor een mensenleven, volgens de bijbel. Wat is hoop eigenlijk en waar kunnen we op hopen nu het jaar 2016 bijna voorbij is en 2017 voor ons ligt?

‘Hoop is de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden’, volgens Wikipedia. ‘Een zekere mate van verwachting van iets goeds’, volgens van Dale. Hoop gaat over de verwachting van iets goeds, over een gewenste gebeurtenis. Welk goeds of welke gebeurtenis zouden wij dan werkelijkheid willen laten worden anno 2016/2017?

Vrede op aarde? Dat zou wel passen want het is vandaag eerste kerstdag. Maar vrede ligt niet direct in onze macht, alhoewel…als iedereen zijn/haar ruzies zou bijleggen en prettig zou samenwerken dan zou dat wel heel veel ellende schelen, weet ik als mediator. Misschien een vaste baan en geen karig loon als bijvoorbeeld pakketbezorger? Da’s een lastige, want het gaat om arbeidsvoorwaarden die je niet zelf in de hand hebt (actievoeren!) en om het vergroten van je eigen kansen door opleiding, studie. Geluk dan, of een einde aan de vluchtelingenstroom? Een schonere aarde voor onze kinderen? Een betere relatie? Meer omgang met je kinderen als gescheiden vader of moeder? Promotie?

Hoop gaat over wat echt van belang is voor ons leven en dat maakt de lijst opeens een heel stuk korter. Dan komen we gauw uit bij zaken als geluk, vrede, liefde, contact met wie je lief is; genoeg geld om normaal van te kunnen leven.

Het mooie is dat wij daar meestal zelf iets aan kunnen doen, ook al zien we de oplossing niet direct of zelfs helemaal niet voor ons. De echte hoop is dat voor heel veel problemen wij zelf minimaal een deel van de oplossing zijn. Dan gaat hoop over ons eigen vermogen om ons leven ten goede te veranderen en dat hebben we gelukkig echt in eigen hand. Marry Christmas!