voorwaarden voor coaching

9 juli 2018

Coaching is hét middel om persoonlijke doelen dichterbij te brengen. Om succesvol deel te nemen aan coaching is het nodig dat degene die gecoacht wil worden (de coachee) aan drie voorwaarden voldoet:
1. de coachee heeft voldoende commitment, dat wil zeggen bereidheid om zich in te zetten voor verandering
2. de coachee heeft een duidelijk doel voor ogen of wil het (nu nog vage) doel graag nader onderzoeken en preciseren
3. de coachee wil het heft in eigen handen nemen en de eigen richting bepalen: de coachee heeft een zekere mate van autonomie en komt niet bij de coach voor een recept of kant en klare oplossing

Dit zijn de drie voorwaarden voor succesvolle coaching. Ze klinken misschien best streng, maar wie niet aan deze voorwaarden voldoet, is gedoemd om in cirkels rond te draaien en lange gesprekken te voeren waar niet gauw een verbetering uit voort zal komen.

En wat nu als je voor jezelf tot de conclusie komt dat je niet voldoet aan (een van) deze voorwaarden?
Dan kan je bij jezelf te rade gaan aan welke voorwaarde(n) je denkt niet te voldoen en wat maakt dat je desondanks gecoacht zou willen worden. Ook kan je nadenken over wat er nodig is om wel aan de voorwaarden te gaan voldoen: waar ga je echt voor? Welk doel zit er verborgen achter je schijnbare doelloosheid? Wat maakt dat je een oplossing wil van iemand anders? Huiswerk dus, al voor de coaching begint. Ook tijdens de coaching zal je van je coach dit soort “huiswerk” krijgen. Om je te helpen om je doel(en) te bereiken.
Nieuwsgierig geworden? Contact je coach. Hans Fibbe is je graag van dienst.