verstand versus gevoel

17 juli 2015

‘Het gaat ons om inzicht. Wat we van elkaar vinden doet er niet toe.’ ‘We komen alleen voor de alimentatie. We hoeven niet meer te praten over het verleden’.

Zo komen mensen vaak binnen en dat is heel begrijpelijk! Je hebt er geen zin in om weer die emoties op te rakelen. Je wilt van het conflict af en daarom heb je een mediator benaderd. Soms zeggen mensen na de eerste sessie dat het nu veel slechter gaat dan daarvoor, en kijken daarbij de mediator verwijtend aan.

De praktijk leert dat verborgen bommen onschadelijk gemaakt moeten worden voordat de weg naar voren kan worden bewandeld. Dit betekent niet dat alles moet worden uitgepraat. Er moet niets en bovendien is alles uitpraten meestal niet mogelijk, omdat er al zoveel is gebeurd en mensen niet komen voor een kleinigheid. Die lossen ze zelf wel op. Wel is het noodzakelijk dat de relatie -zoals wij dat noemen- genormaliseerd wordt, dat wil zeggen dat de emoties dusdanig kunnen worden geparkeerd dat er een open en gelijkwaardig gesprek tussen partijen mogelijk is.

Het inzich komt daarna wel, meestal al tegelijk. En die berekeningen? Die doen wij graag en snel en deskundig. Maar we beginnen met de hoofdzaak: first things first. Wat het zwaarste weegt, moet als eerste op tafel. Daarna gaat de rest een stuk makkelijker, en sneller.