‘Mentale Kracht Coaching’, stond er op de auto.
‘Mentale kracht waarvoor?’, vroeg ik mij af.
Een paar dagen eerder sprak ik een Syrische vluchteling bij ons in het dorp. Hij belt dagelijks een aantal keren met zijn familie in Damascus om te horen of ze nog leven. Dat hij enorm veel mentale kracht nodig heeft kan ik heel goed begrijpen.
Waarvoor hebben wij mentale kracht nodig in ons mooie Nederland, nota bene een van de meest welvarende landen ter wereld met een comfort- en consumptieniveau dat ongekend hoog ligt? Wij worden niet direct bedreigd. Weliswaar kan er ook bij ons een aanslag plaatsvinden. Wellicht is het slechts een kwestie van tijd dat het ook in ons land een keer zal gebeuren: we hopen innig van niet! Toch loopt statistisch gezien de veiligheid van de Nederlanders weinig gevaar.
Daarnaast leven wij ondanks de forse bezuinigingen nog steeds in een verzorgingsstaat met een stevig vangnet voor wie het zelf niet redt. Waarvoor hebben wij dan die mentale kracht nodig? Hebben wij stress? Waarvan dan? Van het harde werken? Wij draaien gemiddeld werkweken van rond de 40 uur, heel efficiënt weliswaar, maar het is hier geen Amerika waar nogal wat mensen heel lange dagen moeten maken en meerdere banen moeten aanhouden om in hun huisvesting en eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.
Maken we elkaar gek, of moeten we het misschien zoeken in een gebrek aan doel en zin? Want waarvoor gaan wij echt? Wat vinden wij echt zo de moeite waard dat we er energie van krijgen? Wat vinden wij niet alleen leuk of vermakelijk, prettig of aardig om te hebben, maar geeft ook werkelijk betekenis aan ons leven? De zoveelste kerstversiering is niet iets om voor te leven en zelfs die verre vakantie is dat niet. Als je in Syrië leeft is het duidelijk waar je voor leeft: veiligheid en het naakte bestaan. Als je een vluchteling in Nederland bent wil je er alles aan doen om er bovenop te komen en ga je daar keihard voor. Waar gaan wij voor?
Waar hebben wij mentale kracht voor nodig?