formatteren

18 februari 2015

Als je een harde schijf wilt opschonen of voor een nieuw doel wil gebruiken, dan kan je die schijf formatteren.
De keuzemogelijkheid die de gangbare software biedt, is tussen snel (oppervlakkig) en standaard (grondig) formatteren. Na het formatteren is de schijf weer als leeg: ALS leeg, want vergis je niet, de gegevens die je er op had staan en die nu “gewist” lijken te zijn, zijn nog steeds vindbaar voor een specialist! Met de juiste (dure) techniek zijn de gegevens weer terug te halen. Wil je de gegevens voorgoed vernietigen, dan is de meest betrouwbare werkwijze het slopen van de schijf door deze zodanig met een hamer of scherp voorwerp te bewerken dat hij niet meer kan draaien en onleesbaar is geworden.

Wat dit met coaching en mediation heeft te maken, vraagt u zich wellicht af… veel!
Want de menselijke geest is in dit opzicht het evenbeeld van een harde schijf. In coaching en zeker ook in conflictbemiddeling blijkt namelijk dat allerlei “oude gegevens” nog steeds leesbaar zijn en in crisissituaties worden teruggehaald vanuit ons onbewuste denken. Dan zien wij verstandige, redelijke mensen opeens op een heel kinderlijke manier ruzie maken, of vertelt een coachingklant mij hoe moeilijk het is om de gewenste gedragsverandering, die zij verstandelijk inziet en onderschrijft, in de praktijk te brengen. Wie van ons herkent dit niet … ! In tegenstelling tot de behandeling van de harde schijf gaan we dan uiteraard niet over tot het sloopwerk … maar stimuleren wij de betrokkene(n) juist om die “oude gegevens” bewust toe te laten en heel vriendelijk te onderzoeken. Ze staan namelijk niet voor niets nog gebrand in het onbewuste. Dat is omdat ze nog niet verwerkt zijn en dus een boodschap hebben voor het bewuste denken.
Pas als je naar die boodschap kan luisteren is het mogelijk om de informatie te “wissen”, dat wil hier zoveel zeggen als te verwerken.